Omvormers

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op, zoals we hebben uitgelegd bij zonnepanelen. De omvormer zet de gelijkstroom om naar wisselstroom welke in huis te gebruiken is, en is daarom essentieel in elke zonnepaneleninstallatie.

Een zonnepaneleninstallatie is vaak in serie geschakeld. Zo’n systeem heeft een centrale omvormer en de zonnepanelen zijn in een serie met elkaar verbonden. De opgewekte stroom loopt door alle zonnepanelen in de serie naar de centrale omvormer toe. Een nadeel hiervan is dat een slechter presterend paneel, door bijvoorbeeld schaduw, de prestatie van de gehele zonnepaneleninstallatie bepaald. In een serie geschakeld systeem is de installatie dus zo sterk als ze zwakste schakel. Dit kan voorkomen worden met power-optimizers of micro-omvormers.

Defecte omvormer?

Wij verkopen in veel gevallen de omvormers ook los. Bijvoorbeeld wanneer deze defect is geraakt en de garantietermijn verlopen is. In dit geval zijn de panelen nog niet afgeschreven en plaatsen wij een nieuwe omvormer. Dit is uitsluitend mogelijk na een uitvoerige check door onze specialisten. In samenwerking met PV Care kunnen we jou dan optioneel ook een grondige inspectie van jouw systeem en/of een reiniging aanbieden zodat uw zonnepaneleninstallatie weer jaren mee kan.

Power-optimizers en Micro-omvormers

Power-optimizers en micro-omvormers voorkomen dat het minst presterende zonnepaneel de productie van de rest van de panelen bepaald. Beide producten zijn kleine kastjes die achter een zonnepaneel worden geplaatst, maar de werking is iets anders.

Micro-Omvormers

Mirco-omvormers zijn, zoals de naam al aangeeft, kleine omvormers die achter een zonnepaneel worden geplaatst. Ze zetten gelijkstroom (DC) direct om in wisselstroom (AC) zodat de stroom gebruikt kan worden in huis. Op deze manier hoeft er geen centrale omvormer meer geplaatst te worden. Doordat de micro-omvormers de gelijkstroom direct omzetten in wisselstroom, loopt er tussen de micro-omvormers geen gelijkstroom. Dit is goed voor de veiligheid omdat het minder brandgevaarlijk is. Met micro-omvormers wordt in principe elk paneel een complete installatie wat er ook voor zorgt dat één slecht presterend paneel de rest van het systeem niet negatief beïnvloed. Ook zorgen de micro-omvormers ervoor dat de opbrengst van elk paneel geoptimaliseerd wordt. Daarnaast kan de zonnepaneleninstallatie gemakkelijk worden uitgebreid.

Power-Optimizers

Power-optimizers worden ook achter het zonnepaneel geplaatst. Deze apparaatjes zorgen ervoor dat de stroom en de spanning van het zonnepaneel en optimale verhouding houden, en op deze manier wordt de productie van elk individueel paneel gemaximaliseerd. Ook power-optimizers zorgen ervoor dat de slechte prestatie van één paneel de rest van de installatie niet negatief beïnvloed. De optimizers zetten de gelijkstroom (DC) nog niet om in wisselstroom (AC), zij worden via gelijkstroomkabels met elkaar verbonden en worden op een centrale omvormer aangesloten. Hierdoor moet er dus, in tegenstelling tot micro-omvormers, nog wel een centrale omvormer geplaatst worden en loopt er dus gelijkstroom tussen de panelen. 

Bij een systeem met power-optimizers of micro-omvormers geldt dat de opbrengst per paneel wordt geoptimaliseerd. Daarnaast zorgen deze apparaatjes ervoor dat het systeem per paneel wordt gemonitord. Het voordeel hiervan is niet alleen dat de opbrengst per paneel inzichtelijk wordt, maar dit heeft ook als groot voordeel dat bij eventuele problemen veel beter inzichtelijk is bij welk paneel dit probleem zich voordoet. Power-optimizers en micro-omvormers dragen ook bij aan de veiligheid van het systeem, onze solar experts kunnen jou hier alles over vertellen.

Monitoring

Je wilt natuurlijk weten hoeveel kilowattuur jouw zonnepanelen produceren. Dit wordt geregistreerd door de omvormer. De omvormer staat in contact met een monitoringsplatform waardoor je kunt zien wat de productie is van jouw zonnepaneleninstallatie. Bij een serie geschakeld systeem, dus een systeem met een centrale omvormer zonder micro-omvormers of power-optimizers, wordt de opbrengst van het gehele systeem gemeten. Het is hierbij dus niet mogelijk om per paneel te zien wat de opbrengst is. Bij micro-omvormers of power-optimizers is het wel mogelijk de opbrengst per paneel te zien. Niet is niet alleen leuk, maar is ook handig wanneer bijvoorbeeld één paneel defect is en dus minder produceert: het is direct duidelijk dat het zo is en welk paneel defect is.

Levensduur van omvormers

Waar zonnepanelen minimaal 25 jaar meegaan, is dit bij omvormers vaak niet het geval. De gemiddelde levensduur van een string-omvormer is 10 tot 12 jaar. Tijdens de levensduur van uw zonnepanelen moet de omvormer dus minimaal een keer vervangen worden. De meeste fabrikanten geven garantie van 10 tot 12 jaar op de omvormer.

Power-optimizers en micro-omvormers hebben een langere levensduur. Dit komt doordat zij uit minder technische componenten bestaan dan string-omvormers. Op optimizers en micro-omvormers geven fabrikanten 20 tot 25 jaar garantie, zij gaan dus in principe de gehele levensduur van de zonnepanelen mee. Goed om hier rekening mee te houden bij de aanschaf van een zonne-energiesysteem.

Welke omvormer past bij mij?

Om de juiste omvormer te kiezen moet gekeken worden naar jouw specifieke situatie. Zo wordt er rekening gehouden met de aanwezigheid van schaduw, de oppervlakte van het dak, de hellingshoek van de panelen, de ligging het dak, en persoonlijke wensen zoals monitoring, uitbreidingsmogelijkheden, kwaliteitswensen en het opslaan van energie. Wij komen bij jou langs en geven een advies op maat, waarbij we rekening houden met jouw wensen. Op deze manier kunnen we bekijken wat in jouw situatie de beste aanpak is. Neem voor meer informatie contact met ons op, we helpen je graag verder.

Meer informatie.